Blog fotokulinarny

Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Może tez posłużyć jako dip do krakersów lub chipsów kukurydzianych.

Składniki:

  • 150g wędzonego dorsza
  • 1 awokado
  • 1 mała czerwona cebulka, drobno posiekana
  • pół pomidora lub 4 pomidorki koktajlowe
  • natka, posiekana –1 łyżka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wędzonego dorsza obrać, usunąć ości i rozdrobnić.
  2. Dojrzałe awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.
  3. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulkę i pomidora.
  4. Drobno posiekać natkę i też dorzucić.
  5. Przyprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać.

Sól i oliwa niepotrzebna. Wędzona ryba jest wystarczająco słona, a dorsz i awokado zawierają łatwo przyswajalne przez organizm zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Samo zdrowie!