Blog fotokulinarny

I znowu zupa-krem. I to jaka!

Żółto-zielona, pikantna, porowo-ziemniaczana…
Taki kolor ma dzięki kurkumie, bo sam por z ziemniakami jest raczej blady.

Składniki:

  • 2 pory – tylko biała część (u mnie ok. 500g)
  • 3 ziemniaki
  • olej słonecznikowy lub oliwa
  • sól – do smaku (ok. 1,5 łyżeczki)
  • pieprz, chilli – do smaku
  • kurkuma – pół łyżeczki
  • mielona kolendra – pół łyżeczki
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

  1. Pora dokładnie umyć i posiekać, niezbyt drobno.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojonego pora.
  4. Pora należy lekko zeszklić.
  5. Dorzucamy ziemniaki i zalewamy wszystko wodą.
  6. Solimy.
  7. Gotujemy wszystko do miękkości.
  8. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, pieprz i/lub chilli.
  9. Zmiksować wszystko na krem.

Bardzo dobrze smakuje podana ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub posypana płatkami chili, świeżymi ziołami (np. oregano), polana odrobiną oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sok z cytryny podkreśli smak zupy, warto go dodać.

Można zjeść z grzankami, najlepiej razowymi.