Blog fotokulinarny

Yusuf Suleyman, Cypryjczyk mieszkający w Wielkopolsce robi wspaniałe sery. Na przykład halloumi (hellim). Takiego dobrego sera to dawno nie jadłam. A dzisiaj zrobiłam sałatkę z grillowanym halloumi. Pycha!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • kilka plastrów halloumi
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i czarny pieprz do smaku, najlepiej świeżo zmielone
  • bazylia (suszona lub świeża)
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Cukinię kroimy w długie plastry, lekko smarujemy oliwą i grillujemy na patelni grillowej. (Jeśli dodajemy paprykę, kroimy ją w paski i tez grillujemy.)
  2. Cebulę kroimy w grube plastry i też grillujemy.
  3. Pomidorki kroimy na pół.
  4. Ser też grillujemy, wystarczy chwila.
  5. Układamy na talerzu kompozycję z grillowanych warzyw, sera, pomidorków, oliwek, dodajemy zioła, przyprawiamy, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.

Smacznego!