Blog fotokulinarny

Przypadkowy eksperyment, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to tarta warta polecenia. Pomidorowo-fasolowy farsz na  pełnoziarnistym spodzie z mąki żytniej razowej. Nas zachwyciła. No i samo zdrowie. Nie zawiera mięsa, ale smakuje nawet mięsożercom.

Składniki:

Spód:

  • 250g żytniej mąki razowej (typ 2000)
  • 50g mąki pszennej, np. tortowej
  • 6 łyżek oliwy
  • 150ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g suchych ziaren fasoli (użyłam 4 rodzajów fasoli, ale może być tylko jeden rodzaj – np. czerwona)
  • 2 garście płatków owsianych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżeczki mielonego lnu
  • łyżka kuminu
  • łyżka ziaren sezamu
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • ok. pół łyżeczki soli
  • pieprz – do smaku
  • chili – do smaku
  • karton przecieru pomidorowego – 500ml

Przygotowanie spodu:

Mąkę z solą mieszamy z oliwą do uzyskania sypkiej masy. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy wysmarowaną formę do tarty (dno i brzegi). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Tylko uwaga – ciasto wychodzi dość twarde i raczej nie nadaje się ‚kratkę’ na wierzchu ciasta.

Przygotowanie farszu:

  1. Fasolę namoczyć przez kilka godzin, wypłukać, ugotować w nowej wodzie do miękkości, odcedzić.
  2. Fasolę zmiksować na niezbyt gładką masę, dodać pozostałe przyprawy i wymieszać.
  3. Cebulę i czosnek posiekać i zezłocić na patelni.
  4. Dodać przecier pomidorowy. Gotować ok. 5 minut.
  5. Dodać fasolowy miks.
  6. Gotować całość często mieszając.
  7. Masa powinna być gęsta – należy odparować jak najwięcej wody.

Farsz nakładamy na lekko podpieczony spód i pieczemy całość około 20-25 minut w temperaturze 150 stopni, uważając, żeby nie spalić brzegów ciasta. Można ewentualnie na część pieczenia przykryć formę folią aluminiową.

 

Odpowiedzi na Tarta fasolowo-pomidorowa na żytnim razowym spodzie