Blog fotokulinarny

Wariacja na temat zupy z pora.
Co tu dużo pisać – pyszna!

Składniki:

  • 1-2 pory – biała część (u mnie ok. 400g)
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1-2 ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • sok z limonki (lub cytryny) – 1 łyżka
  • olej słonecznikowy lub oliwa
  • sól – do smaku (ok. 1,5 łyżeczki)
  • pieprz, chilli – do smaku
  • kurkuma – pół łyżeczki
  • mielona kolendra – pół łyżeczki
  • mielony imbir – pół łyżeczki
  • świeży lub suszony tymianek
  • liść laurowy
  • płatki migdałowe
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Pora i selera dokładnie umyć i posiekać, niezbyt drobno.
  3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojonego pora.
  4. Pora należy lekko zeszklić.
  5. Dorzucamy pozostałe warzywa oraz liść laurowy i zalewamy wszystko wodą.
  6. Solimy.
  7. Gotujemy wszystko do miękkości.
  8. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, imbir, pieprz i/lub chilli.
  9. Wyciągamy liść laurowy, dodajemy sok z limonki/cytryny i miksujemy wszystko na krem.
  10. Podajemy z uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i świeżym tymiankiem.

Uwielbiam zupy-kremy, bo można je podać z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika, groszkiem ptysiowym albo uprażonymi płatkami migdałowymi. Z kleksem śmietany lub jogurtu, z kroplą oliwy…