Blog fotokulinarny

Co tu dużo pisać – pyszna. I ten kolor! Mmmm….

Składniki:

  • 12 dużych ząbków czosnku (ok 1 główki)
  • 2 szalotki (albo zwykłe)
  • 600-1000 g pomidorów, najlepiej świeżych, ale mogą być z puszki
  • litr wody
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 kromki żytniego chleba razowego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki chilli (dla tych, co lubią)
  • świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  2. Podsmażamy na oliwie, uważając, żeby się nie spaliły. Najlepiej od razu w garnku.
  3. Pomidory kroimy drobno i dorzucamy do garnka. Podsmażamy 5 minut i zalewamy wodą.
  4. Dodajemy przyprawy.
  5. Gotujemy przez 20 minut.
  6. Miksujemy na krem.
  7. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Pysznie smakuje również z kawałkami grillowanego halloumi. Z chleba razowego można zrobić grzanki. Można go też zmiksować razem z zupą – wtedy będzie gęstsza. Ale co kto lubi. Można go też całkowicie pominąć.