Blog fotokulinarny

Moje ulubione ciasteczka. Proste i pyszne. Aż dziwne, że dotąd nie pojawiły się na blogu.

Nuta lawendy zaskakuje – ale zdecydowanie in plus.
Przygotowałam je na spotkanie naszej kooperatywy i chyba wszystkim bardzo smakowały, bo zanim się obejrzałam – znikły wszystkie! (Niestety, nie są to zdrowe ciasteczka – bo masło, mąka, cukier… Ale za to przygotowałam je ze sprawdzonych produktów dobrej jakości :) )

Składniki:

  • 300g mąki pszennej (najlepsza będzie tortowa)
  • kostka zimnego masła (200g)
  • 75g cukru
  • garść suszonych kwiatków lawendy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
  2. Lawendę zmiksować z cukrem na puder.
  3. Przesianą mąkę wymieszać z lawendowym cukrem.
  4. Masło posiekać, dodać do mąki i cukru. Rozcieramy w palcach masło z mąką i cukrem aż do całkowitegopołączenia składników, nie dłużej.
  5. Rozpłaszczamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby miało wysokość maksymalnie 1 cm.
  6. Kroimy na kwadraty lub prostokąty, lub inne kształty na jakie mamy ochotę. Można użyć też foremek. Wycięte kształty powinny być od siebie oddalone o ok. 0,5-1 cm.
  7. Pieczemy około 20 minut, aż staną się złote (ale nie brązowe).
6 Odpowiedzi na Kruche ciasteczka maślane z lawendą