Blog fotokulinarny

Na specjalną prośbę Doroty 🙂

Składniki:

  • kawałek świeżego łososia
  • płat ciasta francuskiego
  • świeży koperek
  • łyżka musztardy
  • sól i pieprz
  • jajko

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
  2. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty.
  3. Łososia kroimy w grubą kostkę.
  4. Siekamy koperek.
  5. W misce mieszamy łososiowe kostki z łyżką musztardy, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  6. Na cieście francuskim układamy łososia z przyprawami i zawijamy – robimy „poduszeczki”.
  7. Smarujemy każdą paczuszkę rozkłóconym jajkiem.
  8. Pieczemy 20-25 minut w temp 180 °C.

Trzeba uważać, żeby za bardzo nie spaliły się z wierzchu. W tym celu można po 10 minutach pieczenia przykryć paszteciki folią aluminiową. Na ostatnie 5 minut pieczenia można ją znowu zdjąć, żeby się ładnie zezłociły.