Blog fotokulinarny

Lubię, gdy od rana pachnie w domu chlebem. Dlatego już wieczorem wyrobiłam ciasto na chleb, a upiekłam rano.
Bałam się, że ciasto „wyjdzie” w nocy z miski, w której je zostawiłam, nic takiego jednak się nie stało.

Pachnie wspaniale!

Składniki na jeden okrągły bochenek:

  • 500g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sezamu, do posypania

Wykonanie:

  1. Zrób zaczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki i 2 łyżek ciepłego mleka – w kubeczku rozetrzyj drożdże z mlekiem, mąką i cukrem na płynną masę i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
  2. Podgrzej mleko i wodę.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz ciepłą wodę i mleko.
  4. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Można wyrabiać mikserem, albo w maszynie.
  5. Gdy ciasto jest gładkie, zostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią kuchenną.
  6. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C.
  8. Gdy wyrośnie, wyrabiamy lekko jeszcze raz i formujemy okrągły bochenek. Przenosimy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozwalamy mu jeszcze chwilę rosnąć :)
  9. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posypujemy sezamem.
  10. Pieczemy 25 minut.
  11. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.