Blog fotokulinarny

Czarny ryż venere ma niesamowity kolor, lekko orzechowy posmak i wspaniale komponuje się z daniami z owoców morza.

Na przykład z krewetkami w sosie cytrynowym z chili.


Składniki (na 2 osoby):

  • ryż czarny venere – 1 szklanka
  • duże krewetki 15-20 szt.
  • 1 cebula
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • 2 świeże papryczki chili (lub ok. pół łyżeczki suszonych płatków chili)
  • cytryna
  • oliwa
  • świeża natka – ok. pół pęczka
  • sól

Ryż gotujemy najpierw, bo ten gatunek ryżu jest twardy i gotuje się dość długo, jakieś 35-40 minut. Dobrze jest go najpierw przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy szklankę ryżu dwoma szklankami zimnej lekko osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Dobrze jest go czasem pomieszać i sprawdzić, czy jest już w miarę miękki, a jeśli potrzeba – dolać trochę wody.

Jeśli używacie mrożonych krewetek, dobrze jest wcześniej je rozmrozić – wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Po jakichś 10 minutach powinny być rozmrożone.

Gdy ryż jest już prawie gotowy, cebulę, czosnek i papryczki siekamy w drobną kostkę i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, około dwóch minut. (Jeśli chcecie, by było mniej ostre – jedna papryczka wystarczy. Możecie też usunąć pestki z papryki – to one są najostrzejsze.)

Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny i część posiekanej natki.

Wrzucamy krewetki i smażymy chwilę (nie za długo, bo zrobią się gumowate i niedobre), czyli jakieś 3-5 minut.
Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszamy.

Przed podaniem dodajemy resztę natki.

Danie idealne na kolację we dwoje. Efektowne i pyszne. I jak cudownie pachnie!