Blog fotokulinarny

Pyszne kremowe pasty do chleba.

Dla tych, co do tej pory jeszcze się nie przekonali do tofu.

I dla tych, co tofu uwielbiają. Dziś dwie wersje w dwóch różnych kolorach.

Pasta 1 – tofu z mlekiem kokosowym, pomidorami i tymiankiem

 

Składniki:

  • pół kostki tofu
  • duża łyżka mleka kokosowego
  • pomidor z puszki (może być świeży, chociaż zimą trudno o świeże i aromatyczne pomidory)
  • 2 łyżki sosu pomidorowego z tej samej puszki
  • świeży tymianek – około łyżki posiekanych listków (może być suszony)
  • szczypiorek – łyżka (opcjonalnie)
  • trochę świeżego lub suszonego chili albo pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

 

Pasta 2 – zielona, z kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • pół kostki tofu
  • dwa ogórki kiszone
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Ogórki kiszone, czosnek i szczypiorek drobno posiekać. Dodać do rozdrobnionego tofu. Dodać oliwę, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę.