Blog fotokulinarny

Uwielbiam szarlotkę, w której jest dużo jabłek i mnóstwo kruszonki na wierzchu.

Na specjalne życzenie Staszka – oto przepis na takie właśnie ciasto, z dodatkiem płatków owsianych. Coś pysznego!

Składniki:

Ciasto:

  • 150g płatków owsianych – zmielonych (zmiksowanych) na niezbyt drobny pył – ja do tego celu używam blendera
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 120 g zimnego masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko

Kruszonka z płatków owsianych:

  • 60 g masła
  • 60 g płatków owsianych (część można lekko zmielić)
  • 60g cukru

Nadzienie z jabłek:

  • ok. 1,5 kg jabłek – szara reneta, antonówka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • 50 g cukru (opcjonalnie)
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

  1. Masło siekamy, dodajemy do mąki, zmielonych płatków i cukru, wbijamy jajko.
  2. Zagniatamy szybko ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo.
  3. Gotowe ciasto należy schłodzić w lodówce, albo nawet lepiej – w zamrażalniku.
  4. Jabłka obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki – używając szatkownicy albo noża.
  5. Jabłka, w miarę krojenia, umieszczamy w misce, od czasu do czasu skrapiamy warstwy sokiem z cytryny (żeby nie zrobiły się ciemne), można czasem posypać trochę cukrem. Dodajemy cynamon i kardamon. Mieszamy.
  6. Schłodzone ciasto kroimy na centymetrowej grubości plastry i wykładamy nimi szczelnie wysmarowaną masłem tortownicę.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180℃.
  8. Przygotowujemy kruszonkę z masła, cukru i płatków owsianych – nie wyrabiamy ciasta, tylko łączymy składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  9. Na spód z ciasta przekładamy jabłka, lekko ugniatamy i posypujemy je kruszonką.
  10. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika.
  11. Pieczemy ok. 40 minut, do zrumienienia. Gdyby przypadkiem góra szybko się rumieniła ( w moim piekarniku tak właśnie się dzieje), można przykryć formę folią aluminiową.

 Smacznego :)