Blog fotokulinarny

W ramach zaklinania wiosny przyrządziłam zieloną zupę, bo za oknem, niestety, biało…

Składniki:

  • brokuły (ok. 200-250g)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 szalotki albo jedna nieduża zwykła cebula
  • 2 garście młodego szpinaku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku lub łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki chili (do smaku, opcjonalnie)
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Siekamy cebulę i lekko podsmażamy ją na oliwie w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
  2. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.
  3. Kroimy brokuły.
  4. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, solimy i gotujemy do miękkości.
  5. Pod koniec gotowania dorzucamy liście młodego szpinaku oraz natkę i czosnek (niedźwiedzi lub zwykły – zmiażdżony).
  6. Gdy szpinak zmięknie, miksujemy wszystko na krem.
  7. Dodajemy pieprz i/lub chili, oraz sok z cytryny – wspaniale podkreślą smak zupy.

Smacznego zielonego! :)