Blog fotokulinarny

Zjadłabym coś… Coś niedużego.
O, jest batat, zrobię chipsy!

Takie chipsy warzywne z piekarnika są zdrowe, pyszne i nawet nie jest je tak trudno zrobić, ale przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu i cierpliwości niż kupienie gotowych w pobliskim sklepie. Można zrobić je ze zwykłych ziemniaków, buraków, pietruszki, selera lub marchewki.

Składniki:

  • 1-2 bataty (u mnie jeden spory, 450g)
  • szczypta soli morskiej
  • oliwa (około łyżki, może trochę więcej)
  • suszona papryczka chili (około szczypty, albo wcale, zależy co kto lubi ;)
  • [można dodać też ulubione zioła]

Przygotowanie:

  1. Bataty kroimy w bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraczki lub szatkownicy. Nie obieramy, wystarczy dokładnie wyszorować warzywa przed krojeniem.
  2. Plasterki skrapiamy oliwą i posypujemy solą i papryczką, tak aby wszystkie plasterki były dokładnie pokryte przyprawami i oliwą.
  3. Układamy plasterki partiami na blaszce, obok siebie, tak aby nie stykały się ze sobą.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 7-10 minut. Tylko trzeba ich pilnować, żeby się nie spaliły, bo łatwo przegapić ten moment. [Mój piekarnik szybko takie plasterki zamienia w węgiel…]