Blog fotokulinarny

Wybrałam się wreszcie na zakupy do Pana Ziółko i jak zwykle oszalałam. Nie umiem tam zrobić małych zakupów, bo gdy widzę te wszystkie cudowne warzywa i zioła, nie mogę się opanować. Kalarepy, kolorowe kalafiory, koper włoski, cukinie, bakłażany, pomidory, groszek, fasole, bób, ogórki, jarmuż, sałaty, kwiaty jadalne…

Nie kupiłam wszystkiego, ale bobu w łupinach sobie nie odmówiłam. Wszędzie można kupić bób już wyłuskany, w plastikowych torbach, jednak bób w łupinach jest taki cudny – gdy otworzy się łupinę, widać kilka ziaren na mięciutkiej pierzynce.

Przepis na danie z bobu niebawem, a teraz przedstawiam Wam przepis na przepyszną, lekką zupę z białych warzyw.

Składniki:

  • kilka różyczek kalafiora
  • średnia kalarepa
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 fenkuł (koper włoski) – opcjonalnie
  • oliwa/olej – 1-2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Przygotowanie:

  • Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na do garnka na rozgrzaną oliwę.
  • Gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa: podzielony na małe różyczki kalafior, pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i fenkuł.
  • Zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy do miękkości, około 15 minut.
  • Przyprawiamy.
  • Część miksujemy lekko. Możemy zmiksować całość, jeśli mamy ochotę na zupę-krem.
  • Podajemy z koperkiem.

 Smak lata!