Blog fotokulinarny

Gdy sąsiadka opowiedziała mi o tym, co się je z okazji żydowskiego nowego roku, pomyślałam, że to nie może być niedobre. Burak, jabłko, miód, granat, wino… Okazało się, że całkiem sporo z tych składników mam w domu (no, może poza rybią głową ).
Niby nie je się wszystkiego na raz, ale w sumie, czemu nie? Postanowiłyśmy przygotować surówkę, która okazała się przepyszna!
A dzięki burakowi ma cudowny kolor.

Składniki:

  • 1 burak – surowy, obrany
  • 1 granat
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • sok z cytryny
  • garść orzechów włoskich (a w wersji luksusowej – orzechów pekan)
  • łyżka miodu
  • łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • świeża mięta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jabłko pokroić w kawałeczki, buraka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, orzechy posiekać, wyłuskać pestki z owocu granatu. Wszystko wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Można dodać jogurt i listki mięty. Ja dodałam kiełki rzodkiewki, dla zaostrzenia smaku.

Życzę Wam wielu słodkich i szczęśliwych dni!