Uwielbiam czerwoną soczewicę, bo nie trzeba jej namaczać jak inne warzywa strączkowe. Można w krótkim czasie przygotować wspaniałą zupę, bo szybko się gotuje. Ponadto jest źródłem białka, błonnika, fosforu i wapnia.
Polecam wszystkim przepyszną, aromatyczną, zdrową i rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy.
Składniki:
- – czerwona soczewica – 200g
- – cebula – 1 szt
- – czosnek – 2-3 ząbki
- – bulion warzywny – 2,5 l
- – marchewka – 2 szt.
- – pietruszka – 2 szt
- – seler – kawałek, ok 1/3, ale to oczywiście zależy od wielkości selera
- – sól – ok. pół łyżeczki
- – suszone płatki chili – ćwierć łyżeczki, ale jak ktoś lubi ostrzejsze – może być więcej
- – kurkuma – pół łyżeczki
- – trawa cytrynowa, u mnie suszona i sproszkowana – pół łyżeczki
- – kolendra, u mnie suszona i zmielona – pół łyżeczki
- – liście limonki kaffir, u mnie suszone i zmielone – ćwierć łyżeczki
- – zwykła oliwa z oliwek – łyżka
Przygotowanie:
- Gotujemy bulion warzywny. Ja ugotowałam dzień wcześniej, więc przygotowanie całej zupy zajęło mi dziś jakieś pół godziny. (Oczywiście bez bulionu też może być, wystarczy woda, w której wszystko się ugotuje, chociaż bulion sprawi, że zupa będzie bardziej aromatyczna.)
- Płuczemy soczewicę.
- Obieramy i siekamy cebulę i czosnek.
- Rozgrzewamy łyżkę oliwy w garnku. Wrzucamy cebulę, którą trzeba zeszklić, dorzucamy posiekany czosnek i chili (czosnek łatwo się przypala, dlatego dodajemy go troszkę później).
- Wrzucamy soczewicę i wszystko mieszamy.
- Wlewamy bulion i gotujemy ok 15 minut.
- Gdy soczewica się gotuje, kroimy warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler.
- Dorzucamy warzywa. Wykorzystałam warzywa, z których wcześniej ugotowałam bulion, więc były już ugotowane, dlatego dodajemy je, gdy soczewica jest już ugotowana.
- Dodajemy sól i resztę przypraw. Gotujemy jeszcze chwilkę… (5-10 minut)
(Jeśli nie mamy suszonej i mielonej trawy cytrynowej ani liści limonki kaffir, tylko suszone lub świeże,
warto dodać je na początku gotowania) - I gotowe! Można jeść. Smacznego!