W ramach zaklinania wiosny przyrządziłam zieloną zupę, bo za oknem, niestety, biało…
Składniki:
- brokuły (ok. 200-250g)
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 szalotki albo jedna nieduża zwykła cebula
- 2 garście młodego szpinaku
- pół pęczka natki pietruszki
- ząbek czosnku lub łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- płatki chili (do smaku, opcjonalnie)
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Siekamy cebulę i lekko podsmażamy ją na oliwie w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
- Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.
- Kroimy brokuły.
- Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, solimy i gotujemy do miękkości.
- Pod koniec gotowania dorzucamy liście młodego szpinaku oraz natkę i czosnek (niedźwiedzi lub zwykły – zmiażdżony).
- Gdy szpinak zmięknie, miksujemy wszystko na krem.
- Dodajemy pieprz i/lub chili, oraz sok z cytryny – wspaniale podkreślą smak zupy.
Smacznego zielonego! 🙂