Wybrałam się wreszcie na zakupy do Pana Ziółko i jak zwykle oszalałam. Nie umiem tam zrobić małych zakupów, bo gdy widzę te wszystkie cudowne warzywa i zioła, nie mogę się opanować. Kalarepy, kolorowe kalafiory, koper włoski, cukinie, bakłażany, pomidory, groszek, fasole, bób, ogórki, jarmuż, sałaty, kwiaty jadalne…
Nie kupiłam wszystkiego, ale bobu w łupinach sobie nie odmówiłam. Wszędzie można kupić bób już wyłuskany, w plastikowych torbach, jednak bób w łupinach jest taki cudny – gdy otworzy się łupinę, widać kilka ziaren na mięciutkiej pierzynce.
Przepis na danie z bobu niebawem, a teraz przedstawiam Wam przepis na przepyszną, lekką zupę z białych warzyw.
Składniki:
- kilka różyczek kalafiora
- średnia kalarepa
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 fenkuł (koper włoski) – opcjonalnie
- oliwa/olej – 1-2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- koperek
Przygotowanie:
- Cebulę siekamy w kostkę, wrzucamy na do garnka na rozgrzaną oliwę.
- Gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa: podzielony na małe różyczki kalafior, pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i fenkuł.
- Zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy do miękkości, około 15 minut.
- Przyprawiamy.
- Część miksujemy lekko. Możemy zmiksować całość, jeśli mamy ochotę na zupę-krem.
- Podajemy z koperkiem.
Smak lata!