Blog fotokulinarny

Zdjęcia tak przyrządzonych ziemniaków widziałam już dawno i od razu ich zapragnęłam. Nie zrobiłam ich od razu, jednak zapadły mi w pamięć. Wyglądają bardzo efektownie i elegancko. Nigella Lawson podała przepis na takie ziemniaki w książce „Forever Summer”.

Mogą być dodatkiem do obiadu, albo głównym daniem – podane z sosem jogurtowym, serowym lub pomidorowym.

Składniki:

  • ziemniaki, kilka sztuk, najlepiej żeby były podobnej wielkości
  • gruba sól morska
  • rozmaryn, świeży lub suszony
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C.
  2. Dokładnie umyte ziemniaki kroimy tak jakby w cienkie plasterki, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Żeby temu zapobiec, najlepiej będzie położyć je na drewnianej łyżce, która zapobiegnie przecięciu ziemniaka do końca.
  3. Układamy ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy je oliwą, posypujemy solą i rozmarynem.
  4. Pieczemy je około godziny. Młode ziemniaki będą gotowe szybciej, po około 40 minutach.

Coś wspaniałego!

 

Odpowiedzi na Pieczone ziemniaki Hasselback