Zdjęcia tak przyrządzonych ziemniaków widziałam już dawno i od razu ich zapragnęłam. Nie zrobiłam ich od razu, jednak zapadły mi w pamięć. Wyglądają bardzo efektownie i elegancko. Nigella Lawson podała przepis na takie ziemniaki w książce „Forever Summer”.
Mogą być dodatkiem do obiadu, albo głównym daniem – podane z sosem jogurtowym, serowym lub pomidorowym.
Składniki:
- ziemniaki, kilka sztuk, najlepiej żeby były podobnej wielkości
- gruba sól morska
- rozmaryn, świeży lub suszony
- oliwa
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C.
- Dokładnie umyte ziemniaki kroimy tak jakby w cienkie plasterki, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Żeby temu zapobiec, najlepiej będzie położyć je na drewnianej łyżce, która zapobiegnie przecięciu ziemniaka do końca.
- Układamy ziemniaki w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy je oliwą, posypujemy solą i rozmarynem.
- Pieczemy je około godziny. Młode ziemniaki będą gotowe szybciej, po około 40 minutach.
Coś wspaniałego!