Blog fotokulinarny

Co z kaszy jaglanej i brokułów?

Może komuś spodoba się takie danie. Uwielbiam kotleciki, więc często je przyrządzam z różnych składników. Te wyszły znakomicie. A jakby zrobić większe, to byłyby całkiem niezłe wegańskie burgery. :)

Przepyszne!

Składniki:

  • brokuły ugotowane w wodzie, drobno posiekane
  • posiekana natka i koperek (sporo – po pół pęczka, albo i więcej; mogą być suszone)
  • ugotowana kasza jaglana (ze szklanki suchej kaszy)
  • płatki jaglane (opcjonalnie, do obtoczenia kotlecików)
  • pestki słonecznika (pół szklanki, uprażone na patelni)
  • czosnek (2-3 ząbki, wyciśnięte)
  • 2 cebule (posiekane, usmażone na patelni razem z czosnkiem)
  • czarnuszka (1-2 łyżki)
  • sezam (1-2 łyżki)
  • sól, pieprz, chili – do smaku
  • len mielony (2 łyżki)
  • kumin (łyżka)
  • olej rzepakowy lub kokosowy (do smażenia)

Przygotowanie:

  1. Mieszamy wszystkie składniki w misce (powinna powstać gęsta masa).
  2. Formujemy kotleciki.
  3. Smażymy je na patelni z obu stron na złoty kolor. Można je wcześniej obtoczyć w płatkach jaglanych (albo płatkach owsianych, otrębach, etc.) Można też ‘smażyć’ kotleciki na suchej rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.

Alternatywą dla smażenia może być upieczenie kotlecików w piekarniku, w temperaturze 150 stopni, po 20 minut z obu stron (po 20 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę).

1

Odpowiedzi na Mini-burgery brokułowo-jaglane
  • bibka pisze:

    Nigdy nic nie smażyłam na oleju kokosowym. Rzepakowy cenię za neutralny smak i zapach, którym nie przesiąkają potrawy…