Co z kaszy jaglanej i brokułów?
Może komuś spodoba się takie danie. Uwielbiam kotleciki, więc często je przyrządzam z różnych składników. Te wyszły znakomicie. A jakby zrobić większe, to byłyby całkiem niezłe wegańskie burgery. 🙂
Przepyszne!
Składniki:
- brokuły ugotowane w wodzie, drobno posiekane
- posiekana natka i koperek (sporo – po pół pęczka, albo i więcej; mogą być suszone)
- ugotowana kasza jaglana (ze szklanki suchej kaszy)
- płatki jaglane (opcjonalnie, do obtoczenia kotlecików)
- pestki słonecznika (pół szklanki, uprażone na patelni)
- czosnek (2-3 ząbki, wyciśnięte)
- 2 cebule (posiekane, usmażone na patelni razem z czosnkiem)
- czarnuszka (1-2 łyżki)
- sezam (1-2 łyżki)
- sól, pieprz, chili – do smaku
- len mielony (2 łyżki)
- kumin (łyżka)
- olej rzepakowy lub kokosowy (do smażenia)
Przygotowanie:
- Mieszamy wszystkie składniki w misce (powinna powstać gęsta masa).
- Formujemy kotleciki.
- Smażymy je na patelni z obu stron na złoty kolor. Można je wcześniej obtoczyć w płatkach jaglanych (albo płatkach owsianych, otrębach, etc.) Można też ‘smażyć’ kotleciki na suchej rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.
Alternatywą dla smażenia może być upieczenie kotlecików w piekarniku, w temperaturze 150 stopni, po 20 minut z obu stron (po 20 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę).
1