Blog fotokulinarny

Ostatnio tak jestem pochłonięta pracą, że zupełnie nie mam czasu publikować niczego na blogu. Bardzo przepraszam.
Jednak znalazłam chwilę na nowy przepis, bo zupę robi się szybko :)
[I do tego mam nowy blender, więc musiałam go wypróbować. Działa jak należy. Jest dobrze :)]

Zupa jest przepyszna, ma cudowny kolor, no i przecież jest sezon szparagowy. Wypróbujcie, robi się błyskawicznie!

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • jedna niezbyt duża cukinia
  • 2-3 ziemniaki
  • 1,2-1,5 l wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa kroimy w kawałki/kostkę.
  2. Wrzucamy do wody (czubki szparagów i cukinię wrzucamy troszkę później).
  3. Gotujemy do miękkości.
  4. Solimy do smaku.
  5. Miksujemy na krem.

Pesto koperkowe:

  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Miksujemy wszystkie składniki na gładko.

Zupę podajemy okraszoną pesto koperkowym.

Pięknie zielona i cudownie pyszna!

3 Odpowiedzi na Zupa ze szparagów i cukinii z koperkowym pesto
  • Galantyna pisze:

    Łebki szparagów proponuję zblanszować (wodę po zblanszowaniu można dolać do zupy) i odłożyć. Po zrobieniu (zmiksowaniu) zupy wrzucić łebki, odstawić zupę na jakieś 10 minut, jeszcze raz zamieszać i potem dopiero pesto itede.

  • Galantyna pisze:

    a już zupełne niebo w gębie by było, gdyby te łebki krótko obsmażyć na masełku. Mniamuchaaaaaaa……