Zaznacz stronę

W mojej kuchni ostatnio pojawia się dużo zielonych dań. Uwielbiam wiosnę i lato, kiedy jest pełno świeżych warzyw i owoców. W dzisiejszym daniu świeże są tylko zioła, dzięki czemu można będzie je przygotować również zimą, w końcu natka, szczypior i koperek dostępne są cały rok. Zapisuję przepis na blogu, bo pewnie zaraz zapomnę, a kotleciki są cudowne. Podałam je z sosem miętowym i świeżymi  pomidorkami. Rewelacja!

Składniki:

  • puszka cieciorki
  • 250g mrożonego groszku
  • ząbek czosnku
  • garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • świeże zioła: natka, koperek, szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Groszek gotujemy chwilkę, nie za długo, żeby się nie rozgotował i nie stracił koloru.
  2. W misce mieszamy cieciorkę i groszek, lekko rozdrabniamy je blenderem, ale nie na gładką pastę, większe kawałki są nawet wskazane.
  3. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
  4. Zioła siekamy.
  5. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki słonecznika i sezam.
  6. Wszystko mieszamy razem, dodajemy przyprawy, zioła, len (i ewentualnie 1-2 łyżki wody jeśli jest za suche i nie chce się kleić). W wersji niewegańskiej można dodać jajko.
  7. Lepimy niewielkie kotleciki.
  8. Smażymy na złoto na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym.