Nie wiem, kiedy to się stało. Jak z bicza strzelił. Przez ten czas udało mi się ugotować mnóstwo pysznych dań, z których część znalazła się na blogu. Byłam na kilku warsztatach kulinarnych, poznałam wspaniałe osoby, oraz odwiedziłam niesamowite miejsca, do których mam nadzieję jeszcze wrócić. To między innymi: Siedlisko w Blankach, Pracownia Manualna, Pałac w Nosowie, sortownia ziemniaków, fabryka ziół. Muszę w końcu zamieścić relacje z warsztatów, bo ta aż nieprzyzwoite, że jeszcze tego nie zrobiłam… Tym bardziej, że przecież są już napisane. Niech to będzie jednym z moich postanowień noworocznych 😉
Jak pewnie zauważyliście, na moim blogu nie ma przepisów na dania mięsne (no, jest kilka z rybami ;). W ostatnim roku praktycznie przestałam jeść mięso, a ryby i owoce morza jem bardzo rzadko i okazjonalnie. Coraz więcej przygotowuję potraw wegańskich i czerpię z tego wielką radość. Coraz rzadziej robię zakupy w sklepie – kooperatywa to jednak coś wspaniałego! Pyszne, sprawdzone produkty prosto od producentów/importerów. Oliwy, oleje, oliwki, cytrusy, mąki, warzywa, soki, czekolada, jogurty, sery, kosmetyki, orzechy, kasze, tofu, owoce suszone i świeże, przetwory…
Z dzisiejszej okazji – dwa przepisy na trufle. Pierwsze to trufle wegańskie – z orzechów włoskich, daktyli i nerkowców. Drugie – to trufle z gorzkiej czekolady z chili. A jako, że dziś Sylwester – to trufle są z dodatkiem alkoholu. Można je też zrobić bez dodatku brandy – na pewno też będą pyszne.
Dziko pysznego nowego roku!
Trufle wegańskie
Składniki:
- 100g daktyli
- 50g zmielonych orzechów włoskich
- 60g nerkowców (można je najpierw namoczyć)
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki kakao (może być też karob)
- do obtoczenia: ok. 2-3 łyżki przesianego kakao w proszku lub mielonych orzechów
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
- Z masy formować kulki i obtaczać w kakao lub mielonych orzechach.
- Trufle przechowywać w lodówce. Nie za długo – kilka dni.
Z masy wychodzi około 20 trufli.
Trufle czekoladowe z brandy i chili
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
- 150 ml śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki brandy
- szczypta soli morskiej
- 0,5-1 łyżeczka chili
- 2 łyżki gorzkiego kakao w proszku
- dodatkowo, do obtoczenia trufli – gorzkie kakao w proszku i/lub mielone migdały
Przygotowanie:
- Połamaną na drobne kawałki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej na parze, na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Gdy się rozpuści, dodajemy masło i wciąż mieszamy, aż czekolada wchłonie masło.
- Śmietankę dodajemy małymi partiami i nie przestajemy mieszać.
- Gdy cała śmietanka połączy się z czekoladą, dodajemy kakao, sól i chili.
- Zdejmujemy miskę z ognia i dodajemy brandy, po jednej łyżce; mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Masa powinna mieć jednorodną i jedwabistą konsystencję.
- Należy ją schłodzić w lodówce (przez około kilka godzin – można ten proces przyspieszyć korzystając z zamrażalnika).
- Gdy stężeje, z masy formujemy kulki (łyżeczką) i obtaczamy je w kakao. Nieregularne bryłki też mogą być.
- Trufle przechowujemy w lodówce.