Zaznacz stronę

Ach, jakie zaskoczenie! Jakże pyszna ta zupa z jabłkiem i selerem naciowym! Pierwsza myśl, jaka wszystkim przychodzi do głowy, to taka, że to połączenie raczej surówkowo-sałatkowe. Zaręczam, że zupa z selera naciowego i jabłek jest wyśmienita.

W przepisie, z którego korzystałam zaleca się zmiksowanie składników na krem i dodanie śmietany lub jogurtu naturalnego. Oczywiście, można – jak ktoś lubi. Mnie osobiście najbardziej smakowała wersja tej zupy w formie niezmiksowanej i bez dodatku jogurtu. Można też zmiksować część zupy i połączyć z tą niezmiksowaną.

Składniki:

  • łyżka masła lub oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki albo 1 duży ziemniak
  • 8 gałązek selera naciowego
  • 1,5 litra bulionu
  • sól i pieprz czarny (świeżo mielony) do smaku
  • 2 winne jabłka
  • 1 mała papryczka chili – opcjonalnie
  • 8 łyżeczek śmietany lub jogurtu naturalnego – opcjonalnie
  • do dekoracji: świeżo posiekana natka pietruszki, kolendra lub listki świeżego tymianku

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę i ziemniaki posiekać w kostkę. Selera pokroić w małe kawałki. Czosnek drobno posiekać.
  2. Masło roztopić w garnku, wrzucić cebulę i czosnek, po chwili dodać ziemniaki i selera.
  3. Wlać bulion warzywny, gotować 15 minut. Dodać sól i pieprz.
  4. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować jeszcze 10 minut.
  5. Jeśli mamy ochotę na zupę krem – garnek zestawić z ognia, zupę zmiksować w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego.
  6. Dodać śmietanę lub jogurt, wymieszać, jeszcze podgrzać.
  7. Podawać ze świeżymi ziołami – tymiankiem, kolendrą, natką, albo liśćmi selera naciowego.
  8. Można też dodać drobno posiekaną papryczkę chili – zgrabnie zaostrzy smak.

Na zdjęciach zupa w trzech odsłonach: przed zmiksowaniem, po zmiksowaniu oraz zmiksowana z jogurtem.