Lubię, gdy od rana pachnie w domu chlebem. Dlatego już wieczorem wyrobiłam ciasto na chleb, a upiekłam rano.
Bałam się, że ciasto „wyjdzie” w nocy z miski, w której je zostawiłam, nic takiego jednak się nie stało.
Pachnie wspaniale!
Składniki na jeden okrągły bochenek:
- 500g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 30 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki sezamu, do posypania
Wykonanie:
- Zrób zaczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki i 2 łyżek ciepłego mleka – w kubeczku rozetrzyj drożdże z mlekiem, mąką i cukrem na płynną masę i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Podgrzej mleko i wodę.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz ciepłą wodę i mleko.
- Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Można wyrabiać mikserem, albo w maszynie.
- Gdy ciasto jest gładkie, zostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią kuchenną.
- Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C.
- Gdy wyrośnie, wyrabiamy lekko jeszcze raz i formujemy okrągły bochenek. Przenosimy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozwalamy mu jeszcze chwilę rosnąć 🙂
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posypujemy sezamem.
- Pieczemy 25 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.