Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Może tez posłużyć jako dip do krakersów lub chipsów kukurydzianych.
Składniki:
- 150g wędzonego dorsza
- 1 awokado
- 1 mała czerwona cebulka, drobno posiekana
- pół pomidora lub 4 pomidorki koktajlowe
- natka, posiekana –1 łyżka
- sok z cytryny – 1 łyżka
- pieprz
Przygotowanie:
- Wędzonego dorsza obrać, usunąć ości i rozdrobnić.
- Dojrzałe awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.
- Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulkę i pomidora.
- Drobno posiekać natkę i też dorzucić.
- Przyprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać.
Sól i oliwa niepotrzebna. Wędzona ryba jest wystarczająco słona, a dorsz i awokado zawierają łatwo przyswajalne przez organizm zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Samo zdrowie!