Czarny ryż venere ma niesamowity kolor, lekko orzechowy posmak i wspaniale komponuje się z daniami z owoców morza.
Na przykład z krewetkami w sosie cytrynowym z chili.
Składniki (na 2 osoby):
- ryż czarny venere – 1 szklanka
- duże krewetki 15-20 szt.
- 1 cebula
- czosnek – 2-3 ząbki
- 2 świeże papryczki chili (lub ok. pół łyżeczki suszonych płatków chili)
- cytryna
- oliwa
- świeża natka – ok. pół pęczka
- sól
Ryż gotujemy najpierw, bo ten gatunek ryżu jest twardy i gotuje się dość długo, jakieś 35-40 minut. Dobrze jest go najpierw przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy szklankę ryżu dwoma szklankami zimnej lekko osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Dobrze jest go czasem pomieszać i sprawdzić, czy jest już w miarę miękki, a jeśli potrzeba – dolać trochę wody.
Jeśli używacie mrożonych krewetek, dobrze jest wcześniej je rozmrozić – wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Po jakichś 10 minutach powinny być rozmrożone.
Gdy ryż jest już prawie gotowy, cebulę, czosnek i papryczki siekamy w drobną kostkę i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, około dwóch minut. (Jeśli chcecie, by było mniej ostre – jedna papryczka wystarczy. Możecie też usunąć pestki z papryki – to one są najostrzejsze.)
Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny i część posiekanej natki.
Wrzucamy krewetki i smażymy chwilę (nie za długo, bo zrobią się gumowate i niedobre), czyli jakieś 3-5 minut.
Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny i mieszamy.
Przed podaniem dodajemy resztę natki.
Danie idealne na kolację we dwoje. Efektowne i pyszne. I jak cudownie pachnie!