Pyszne kremowe pasty do chleba.
Dla tych, co do tej pory jeszcze się nie przekonali do tofu.
I dla tych, co tofu uwielbiają. Dziś dwie wersje w dwóch różnych kolorach.
Pasta 1 – tofu z mlekiem kokosowym, pomidorami i tymiankiem
Składniki:
- pół kostki tofu
- duża łyżka mleka kokosowego
- pomidor z puszki (może być świeży, chociaż zimą trudno o świeże i aromatyczne pomidory)
- 2 łyżki sosu pomidorowego z tej samej puszki
- świeży tymianek – około łyżki posiekanych listków (może być suszony)
- szczypiorek – łyżka (opcjonalnie)
- trochę świeżego lub suszonego chili albo pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Pasta 2 – zielona, z kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem
Składniki:
- pół kostki tofu
- dwa ogórki kiszone
- 1/3 pęczka szczypiorku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Ogórki kiszone, czosnek i szczypiorek drobno posiekać. Dodać do rozdrobnionego tofu. Dodać oliwę, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę.