I znowu zupa-krem. I to jaka!
Żółto-zielona, pikantna, porowo-ziemniaczana…
Taki kolor ma dzięki kurkumie, bo sam por z ziemniakami jest raczej blady.
Składniki:
- 2 pory – tylko biała część (u mnie ok. 500g)
- 3 ziemniaki
- olej słonecznikowy lub oliwa
- sól – do smaku (ok. 1,5 łyżeczki)
- pieprz, chilli – do smaku
- kurkuma – pół łyżeczki
- mielona kolendra – pół łyżeczki
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
- Pora dokładnie umyć i posiekać, niezbyt drobno.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojonego pora.
- Pora należy lekko zeszklić.
- Dorzucamy ziemniaki i zalewamy wszystko wodą.
- Solimy.
- Gotujemy wszystko do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, pieprz i/lub chilli.
- Zmiksować wszystko na krem.
Bardzo dobrze smakuje podana ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub posypana płatkami chili, świeżymi ziołami (np. oregano), polana odrobiną oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sok z cytryny podkreśli smak zupy, warto go dodać.
Można zjeść z grzankami, najlepiej razowymi.