Yusuf Suleyman, Cypryjczyk mieszkający w Wielkopolsce robi wspaniałe sery. Na przykład halloumi (hellim). Takiego dobrego sera to dawno nie jadłam. A dzisiaj zrobiłam sałatkę z grillowanym halloumi. Pycha!
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka (opcjonalnie)
- garść pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- kilka plastrów halloumi
- oliwa z oliwek
- sól morska i czarny pieprz do smaku, najlepiej świeżo zmielone
- bazylia (suszona lub świeża)
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy w długie plastry, lekko smarujemy oliwą i grillujemy na patelni grillowej. (Jeśli dodajemy paprykę, kroimy ją w paski i tez grillujemy.)
- Cebulę kroimy w grube plastry i też grillujemy.
- Pomidorki kroimy na pół.
- Ser też grillujemy, wystarczy chwila.
- Układamy na talerzu kompozycję z grillowanych warzyw, sera, pomidorków, oliwek, dodajemy zioła, przyprawiamy, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego!