Wariacja na temat zupy z pora.
Co tu dużo pisać – pyszna!
Składniki:
- 1-2 pory – biała część (u mnie ok. 400g)
- 6 łodyg selera naciowego
- 1-2 ziemniaki
- 1-2 marchewki
- sok z limonki (lub cytryny) – 1 łyżka
- olej słonecznikowy lub oliwa
- sól – do smaku (ok. 1,5 łyżeczki)
- pieprz, chilli – do smaku
- kurkuma – pół łyżeczki
- mielona kolendra – pół łyżeczki
- mielony imbir – pół łyżeczki
- świeży lub suszony tymianek
- liść laurowy
- płatki migdałowe
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Pora i selera dokładnie umyć i posiekać, niezbyt drobno.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pokrojonego pora.
- Pora należy lekko zeszklić.
- Dorzucamy pozostałe warzywa oraz liść laurowy i zalewamy wszystko wodą.
- Solimy.
- Gotujemy wszystko do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, imbir, pieprz i/lub chilli.
- Wyciągamy liść laurowy, dodajemy sok z limonki/cytryny i miksujemy wszystko na krem.
- Podajemy z uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i świeżym tymiankiem.
Uwielbiam zupy-kremy, bo można je podać z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika, groszkiem ptysiowym albo uprażonymi płatkami migdałowymi. Z kleksem śmietany lub jogurtu, z kroplą oliwy…