Uwielbiam szarlotkę, w której jest dużo jabłek i mnóstwo kruszonki na wierzchu.
Na specjalne życzenie Staszka – oto przepis na takie właśnie ciasto, z dodatkiem płatków owsianych. Coś pysznego!
Składniki:
Ciasto:
- 150g płatków owsianych – zmielonych (zmiksowanych) na niezbyt drobny pył – ja do tego celu używam blendera
- 100g mąki pszennej tortowej
- 120 g zimnego masła
- 100g cukru
- 1 jajko
Kruszonka z płatków owsianych:
- 60 g masła
- 60 g płatków owsianych (część można lekko zmielić)
- 60g cukru
Nadzienie z jabłek:
- ok. 1,5 kg jabłek – szara reneta, antonówka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- 50 g cukru (opcjonalnie)
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Masło siekamy, dodajemy do mąki, zmielonych płatków i cukru, wbijamy jajko.
- Zagniatamy szybko ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo.
- Gotowe ciasto należy schłodzić w lodówce, albo nawet lepiej – w zamrażalniku.
- Jabłka obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki – używając szatkownicy albo noża.
- Jabłka, w miarę krojenia, umieszczamy w misce, od czasu do czasu skrapiamy warstwy sokiem z cytryny (żeby nie zrobiły się ciemne), można czasem posypać trochę cukrem. Dodajemy cynamon i kardamon. Mieszamy.
- Schłodzone ciasto kroimy na centymetrowej grubości plastry i wykładamy nimi szczelnie wysmarowaną masłem tortownicę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180℃.
- Przygotowujemy kruszonkę z masła, cukru i płatków owsianych – nie wyrabiamy ciasta, tylko łączymy składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Na spód z ciasta przekładamy jabłka, lekko ugniatamy i posypujemy je kruszonką.
- Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 40 minut, do zrumienienia. Gdyby przypadkiem góra szybko się rumieniła ( w moim piekarniku tak właśnie się dzieje), można przykryć formę folią aluminiową.
Smacznego 🙂