Co tu dużo pisać – pyszna. I ten kolor! Mmmm….
Składniki:
- 12 dużych ząbków czosnku (ok 1 główki)
- 2 szalotki (albo zwykłe)
- 600-1000 g pomidorów, najlepiej świeżych, ale mogą być z puszki
- litr wody
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 kromki żytniego chleba razowego (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- płatki chilli (dla tych, co lubią)
- świeże zioła
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Podsmażamy na oliwie, uważając, żeby się nie spaliły. Najlepiej od razu w garnku.
- Pomidory kroimy drobno i dorzucamy do garnka. Podsmażamy 5 minut i zalewamy wodą.
- Dodajemy przyprawy.
- Gotujemy przez 20 minut.
- Miksujemy na krem.
- Podajemy ze świeżymi ziołami.
Pysznie smakuje również z kawałkami grillowanego halloumi. Z chleba razowego można zrobić grzanki. Można go też zmiksować razem z zupą – wtedy będzie gęstsza. Ale co kto lubi. Można go też całkowicie pominąć.