Zjadłabym coś… Coś niedużego.
O, jest batat, zrobię chipsy!
Takie chipsy warzywne z piekarnika są zdrowe, pyszne i nawet nie jest je tak trudno zrobić, ale przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu i cierpliwości niż kupienie gotowych w pobliskim sklepie. Można zrobić je ze zwykłych ziemniaków, buraków, pietruszki, selera lub marchewki.
Składniki:
- 1-2 bataty (u mnie jeden spory, 450g)
- szczypta soli morskiej
- oliwa (około łyżki, może trochę więcej)
- suszona papryczka chili (około szczypty, albo wcale, zależy co kto lubi 😉
- [można dodać też ulubione zioła]
Przygotowanie:
- Bataty kroimy w bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraczki lub szatkownicy. Nie obieramy, wystarczy dokładnie wyszorować warzywa przed krojeniem.
- Plasterki skrapiamy oliwą i posypujemy solą i papryczką, tak aby wszystkie plasterki były dokładnie pokryte przyprawami i oliwą.
- Układamy plasterki partiami na blaszce, obok siebie, tak aby nie stykały się ze sobą.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 7-10 minut. Tylko trzeba ich pilnować, żeby się nie spaliły, bo łatwo przegapić ten moment. [Mój piekarnik szybko takie plasterki zamienia w węgiel…]