Zaznacz stronę

Pożywna, zdrowa, wegańska – pasta z fasoli adzuki.

Co tu dużo o niej pisać – obłędnie pyszna 🙂

Wspaniała do chleba!

Składniki:

  • 200 g suchej fasoli adzuki
  • tahina – dwie łyżki
  • olej rzepakowy – 4 łyżki
  • czosnek – 2-3 ząbki – wyciśnięte lub drobno posiekane
  • sól – do smaku
  • woda – 4-5 łyżek (może być ta, w której gotowała się fasola)
  • kmin rzymski mielony – łyżeczka
  • pieprz /chilli – do smaku (u mnie z pół łyżeczki)
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczyć na noc.
  2. Namoczoną – ugotować do miękkości – około godziny.
  3. Ugotowaną fasolę zmiksować z pozostałymi składnikami na pastę.