Moje ulubione ciasteczka. Proste i pyszne. Aż dziwne, że dotąd nie pojawiły się na blogu.
Nuta lawendy zaskakuje – ale zdecydowanie in plus.
Przygotowałam je na spotkanie naszej kooperatywy i chyba wszystkim bardzo smakowały, bo zanim się obejrzałam – znikły wszystkie! (Niestety, nie są to zdrowe ciasteczka – bo masło, mąka, cukier… Ale za to przygotowałam je ze sprawdzonych produktów dobrej jakości 🙂 )
Składniki:
- 300g mąki pszennej (najlepsza będzie tortowa)
- kostka zimnego masła (200g)
- 75g cukru
- garść suszonych kwiatków lawendy
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
- Lawendę zmiksować z cukrem na puder.
- Przesianą mąkę wymieszać z lawendowym cukrem.
- Masło posiekać, dodać do mąki i cukru. Rozcieramy w palcach masło z mąką i cukrem aż do całkowitegopołączenia składników, nie dłużej.
- Rozpłaszczamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby miało wysokość maksymalnie 1 cm.
- Kroimy na kwadraty lub prostokąty, lub inne kształty na jakie mamy ochotę. Można użyć też foremek. Wycięte kształty powinny być od siebie oddalone o ok. 0,5-1 cm.
- Pieczemy około 20 minut, aż staną się złote (ale nie brązowe).