Buraki w polskich domach występują najczęściej w dwóch formach: barszczu i zasmażanych buraczków. U mnie w domu robiło się je jeszcze jako sałatkę na zimno, z gotowanych buraków startych na tarce o grubych oczkach, z dodatkiem jabłka. Niektórzy jeszcze robią marynowane buraczki w słoikach. Ja lubię buraki we wszystkich formach, chociaż najbardziej smakują mi buraki pieczone. Stale też poszukuję nowych dań z użyciem buraków. Na przykład uwielbiam tartę z pieczonymi burakami i kozim serem. Jakiś czas temu opublikowałam przepis na pesto z buraka. Dziś proponuję Wam buraki w podobnej, lecz jednak innej, formie.
Pkhali (pchali) to gruzińska przekąska np. w formie kulek, mogą być z buraka lub szpinaku, lub innych warzyw. Wydaje mi się, że te buraczane wyglądają bosko. Jeśli lubicie buraki, polecam gorąco!
Składniki:
- 300g pieczonych buraków
- 100g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego (z czerwonego wina lub balsamico)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ¼-½ łyżeczki chili w płatkach
- świeże zioła: natka, kolendra, lubczyk – po łyżce siekanych ziół
- sól i świeżo mielony pieprz
- pestki z połówki granata
Przygotowanie:
- Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek drobno posiekać.
- Orzechy zmielić.
- Orzechy, czosnek i buraki zmielić w blenderze na gęstą masę z dodatkiem oliwy. Dodać mieloną kolendrę, chili, sól, pieprz, drobno posiekane zioła i ocet. Wymieszać.
- Z masy ulepić kulki.
- Podawać ze świeżymi ziołami i pestkami granata.